בטון הוא חלק בלתי נפרד מחיינו, שכן הוא נמצא כמעט בכל סוג של בנייה ומהווה את אחד מחומרי הגלם האיכותיים והחזקים ביותר. בטון איכותי שנבנה באופן הנכון יכול להחזיק מעמד עשרות ואף מאות שנים והוא משמש לבניית בתים, מבני תעשייה, מסחר, משטחי בטון, מחסנים, שבילים וכמעט בכל תחום שאפשר להעלות על הדעת לבטון יש חלק. שמעת את הביטוי אשפרת בטון? במה מדובר ואיך זה בדיוק עובד? הכנו לך מדריך קצר ולעניין.
מהי אשפרת בטון?
אשפרת בטון היא למעשה תהליך בו מאפשרים לבטון להתקשות בתנאים הטובים ביותר וזאת כדי להקנות לו את החוזק המרבי אליו הוא יכול להגיע. הבטון יכול להיות חזק כמעט בכל דרך, אך כמו בכל חומר אחר, כאשר מבצעים זאת נכון – איכות הבטון כל כך גבוהה, כך שלא יווצרו בו סדקים ולאורך השנים הוא לא ייסדק.
מתי מבצעים אשפרת בטון?
כשחושבים על בטון – חושבים על חומר חזק, חלק, בלתי שביר ועמיד במיוחד. אכן, לבטון עצמו יש את כל התכונות הללו שיכולות להפוך אותו למשטח החלק הזה שאנחנו מדברים עליו, כמו גם למה שמרכיב את הבטון – מים, חול, חצץ
צמנט ומים, אך מה שבאמת הופך את הבטון לחומר חזק במיוחד הוא תהליך האשפרה. לצמנט החלק המרכזי בתהליך הייבוש המהיר, זהו למעשה המרכיב העיקרי בבטון והוא זה שמתחזק כאשר הוא בא במגע עם המים.
ככל שהצמנט יהיה דק יותר וייחשף יותר למים – כך הוא יהיה חזק יותר. כאשר רוצים להגיע לחוסן המקסימלי של הבטון מבצעים את תהליך האשפרה וזאת כדי למנוע את היווצרות הסדקים בבטון כתוצאה מהחום שהוא פולט תוך כדי שהוא מתקשה. כדאי לדעת – מומלץ לבצע אשפרת בטון בכל פעם שיוצקים בטון, שכן אם לא מבצעים את התהליך קיים סיכוי גדול שהיציקה לא תהיה חזקה מספיק.
כיצד מבצעים אשפרה?
כאשר מבצעים אשפרת בטון שואפים לכך שלחות הבטון תישאר גבוהה, כדי שהבטון לא יתייבש מהר, אלא יתקשה בהדרגתיות שתאפשר לו להישאר חלק וללא פגמים. ישנן כמה שיטות לשמור על הלחות, השיטה הידועה מכולן היא הרטבת הבטון כמה פעמים ביום למשך כמה ימים, כך שהוא נשמר כל הזמן לח. כמות המים צריכה להיות מדודה והמים צריכים להיות מותזים בעדינות רבה ולא בעוצמה.
שיטה נוספת היא של יצירת שכבה דקה של שעווה על גבי הבטון, כך שנשמרת הלחות הנדרשת. עוד שיטה היא בכיסוי הבטון עם יריעות רטובות מפוליאתילן ושיטה נוספת היא של פיזור שכבת שרף אקרילי בדומה לשעווה. לא מבנה באיזו שיטה בוחרים, המטרה העיקרית היא שמירה על לחות הבטון כדי להבטיח את התקשותו הנכונה.
מהו התקן לפיו יש לפעול באשפרה נכונה?
כדי לבצע אשפרה נכונה יש לפעול על פי התקנים בתחום – התקן הראשון הוא ת"י 466 שמספק את העקרונות הבסיסיים של חוקת הבטון והשני הוא תקן 118 שמפרט מהן הדרישות השונות של החומר ותהליך ייצורו. תהליך האשפרה מתחיל מיד עם סיום היציקה והוא יכול להימשך ימים עד שבועות, תלוי ביציקת הבטון, גודלה, עומקה, תנאי מזג האוויר בזמן היציקה ועוד.