חפש ומצא את בעל המקצוע הדרוש לך.
מעלית בבניין הפכה ממותרות יוקרתית לאבן יסוד הכרחית בכל מבנה מגורים משותף. אפילו דיירי בניינים נמוכים נסמכים על המעלית כאמצעי חיוני לשיפור איכות חייהם. אך משום שלמעלית יש כבר היסטוריה ארוכה בחיים האורבניים בישראל, היום יותר מתמיד, יש עלינו להיות ערים לצורך לתקן או אפילו להחליף מעלית ביתית. וכמו כל תהליך שדורש אישורים והליכים פורמליים, החלפת מעלית ביתית יכולה להיראות לנו כפרוצדורה מסורבלת ומאיימת, ולכן, במאמר זה נבאר עבורכם את מורכבות התהליך.
מתי נדרש שיפוץ ומתי נדרשת החלפה?
הרוב המוחלט של אנשי המקצוע ימליצו להחליף מעלית ביתית במידה והיא בת 25 שנים ומעלה, וזאת משום שגם אם יש בה בעיה נקודתית, הסבירות שיצוצו בעיות נוספות בהמשך היא גבוהה ביותר, וכך, הטיפול במעלית יגרור הוצאות גבוהות בהרבה מהחלפה מוחלטת של המעלית. מהסימנים הבולטים לכך שמעלית מתיישנת זקוקה להחלפה הם, צפיפות התא, האופייני למעליות ישנות, או עליה איטית בקומות. במילים אחרת, במידה מעליתך ישנה, מסתבר שעדיף יהיה להחליפה מאשר להמשיך לתחזק אותה.
באשר למעליות חדשות, התשובה לא חד משמעית. ייתכן שהיא תזדקק רק לטיפולים נקודתיים, החל מטיפולים קוסמטיים כגון החלפת מראה, או ציפוי פנים התא, ועד לתיקונים טכניים גדולים כגון החלפת לוח הפיקוד או המנגנון. במקרים אלו, נדרש להזמין טכנאי מטעם חברת אחזקת מעליות כדי שיבדוק את המעלית היטב, ולבסוף יציע חוות דעת מקצועית וכך גם הצעת מחיר.
תהיה המעלית חדשה או ישנה, אנחנו ממליצים לבסס את ההחלטה על סמך דעתם של אנשי מקצוע, משום שסוגיית הבטיחות היא החשובה ביותר.
מהן הדרישות ועל מי האחריות?
כמו כל החלטה בעלת השפעות רחבות ועלויות גדולות, ההחלטה על שיפוץ או החלפת מעלית בבניין צריכה להתקבל באופן הדדי. על ועד הבית או חברת אחזקת הבניין לבקש את אישורם של דיירי הבניין. אמנם לא נדרשת הסכמה בפה אחד, אלא ברוב של כ-75% מהדיירים. כמו כן, בהתאם לסעיף 59ו לחוק המקרקעין, ייתכן שלא תידרש את הצבעתם של דיירי קומת הקרקע, במידה והוחלט שנושאי המעלית בבניין לא נוגעים להם. אמנם במקרה זה, גם לא יתבקש מהם להתחלק בעלויות התיקונים וההחלפה.
מעלית חדשה היא הבטחה לשיפור איכות החיים עבור דיירים ועלייה בערכו של הבניין עצמו. עם זאת, הדרך למעלית רצופה קשיים ומורכבויות. על מנת שהתהליך יתבצע באופן המיטיב ביותר עם כל הצדדים, ריכזנו עבורכם את הטיפים הבאים:
1. הסתמכו על מקצועיות: החלפת מעלית היא תהליך מורכב ומסובך, ולכן, אל תתפשרו על מקצועיות. אנשי מקצוע ותיקים ומיומנים לא רק יבצעו את המלאכה בבטיחות, אלא גם יסיימו את ההחלפה יותר מהר
2. עשו סקר שוק רחב טרם הפנייה לדיירים: משום שההחלטה תלויה בהסכמת הדיירים, אנחנו ראשית ממליץ לעשות סקר שוק מעמיק. נזכור שהחלפת מעלית ביתית היא הוצאה לא קטנה, ולכן, הנגשת מידע לדיירים יכולה לזרז את החלטתם, וכך גם את תהליך ההחלפה.
3. הקפידו על תקשורת עקבית עם הדיירים: ההחלפה עשויה להיות לא פשוטה בעבור הדיירים, ולכן מומלץ לתקשר איתם באופן שוטף וברור. עדכנו אותם בשיבושים, בשינויים בנהלי בטיחות וכו׳.
4. צמצם עד כמה שניתן את ההפרעה בפעילות הבניין: פרויקטים של החלפת מעליות עלולים לגרום להפרעה משמעותית בפעילות הבניין. כדי למזער את ההשפעה על הדיירים, שקלו לתזמן את הפרויקט בשעות שבהן הצורך במעלית הוא הנמוך ביותר, וכמו כן, המנעו מעבודה בשעות מאוחרות.
לסיכום, בין אם מעליתכם תזקק לתיקון או החלפה, אנחנו מקווים שבעקבות מאמר זה תוכלו לקבל את החלטכם באופן הנכון והיעיל ביותר.