עובדים זרים הם חלק מהנוף הישראלי כבר שנים רבות ומכיוון שמוצאים אותם בכל מיני מקומות כעובדים סיעודיים כבר היטשטשו הגבולות ולא ברור תמיד למי מותר להעסיק עובד זר. כמו כן, שאלת הזכויות של עובדים זרים והחובות של המעסיקים גם הם לא תמיד מובנים לכולם. דבר אחד בטוח, והוא שמכיוון שאתם זקוקים לעזרה ולהעסקת עובד זר, פנו לפחות בשלב התשאול לחברות שעוזרות למצוא עובד זר. רצוי לשאול אותן שאלות כאלה לפני שמחליטים על כך שזה מתאים גם לכם וליקיריכם.
באילו מקרים נצטרך להעסיק עובד זר?
החוק מתיר
העסקת עובד זר לקשישים שעומדים במבחן התפקוד של ביטוח לאומי בכך שהם למעשה נכשלים בביצוע פעולות פשוטות, ומקבלים לפחות 4.5 נקודות במבחן התלות שהוא עורך למי שהגיע לגיל פרישה. אלא שאנחנו רואים גם משפחות של צעירים וילדים שמעסיקות עובדים זרים וזה קורה במקרה של נכויות או מחלות קשות שפוגעות בתפקודם או בגלל תאונות שגרמו למצבם הסיעודי.
זה נדיר יותר למצוא גם אנשים בגילי ביניים שנעזרים בכך וזה כרוך, כאמור, במצבם הבריאותי שהידרדר באופן קבוע או זמנית ומחייב אישורים מיוחדים. רוב האנשים שמעסיקים מטפלים זרים הם קשישים שחיים לבד או בזוגיות ומישהו חייב לטפל בהם משום שבני משפחתם אינם יכולים לטפל בהם או משום שהם רוצים להמשיך לחיות בביתם ולקבל את העזרה הצמודה שם. יש יוצאים מהכלל לחוק הנקודות של ביטוח לאומי אבל בעיקרון, מדובר בהיתר למי שזקוק להשגחה צמודה 24 שעות ביממה בגלל מצב גופני או קוגניטיבי לקוי.
מהו התהליך של הבאת אישורים עבור עובד שכזה?
לאחר קבלת אישור מביטוח לאומי שמדובר באמת במצב תלות שמחייב השגחה, אוספים את כל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים ופונים בבקשה לרשות ההגירה והאוכלוסין. לבקשה מצרפים טופס התחייבות של המעסיק, המטופל או בן משפחתו האחראי לו במקרה שאינו יכול לעשות זאת, שהוא מתחייב להעסיק את העובד הזר תוך שמירה על זכויותיו ותנאי העסקתו. זהו גם הטופס שקושר את המעסיק במידה רבה לעובד הזר ומבטיח את השיוך שלו אליו.
מרגע זה בכל בעיה רשות ההגירה רואה במעסיק את האחראי לו ולכן חשוב לדעת זאת. הטופס השני הוא טופס חתום של ויתור על סודיות רפואית. היום אפשר להגיש את הבקשה בצירוף המסמכים והטפסים אונליין ולאחר קבלת האישור יש להמשיך לשלב ההשמה ובחירת העובד הזר המתאים. בשלב זה ההתאמה היא הדדית, למעשה, משום שהעובד הזר בודק את התאמת המשפחה לו.
מי הרשויות הרלוונטיות שאיתן צריך להתעסק?
הרשויות הראשונות שעוסקות בכך הן כמובן גופי בריאות כמו קופת חולים ורופא המשפחה שנותן סיכום מחלה והמלצה להשגחה, ואם יש רופאים מומחים ומרפאות אחרות שמעורבות בתהליך גם הן אמורות לצרף את המסמכים הרלוונטיים שמצדיקים את הצורך בעובד זר. המוסד לביטוח לאומי הוא זה שעורך את מבחן התלות לקשיש ולפי זה נותן את ההמלצה ואת האישור לכך שהוא זקוק להשגחה מלאה.
רשות ההגירה והאוכלוסין במשרד הפנים היא זאת שבודקת את המסמכים ואת הבקשה להתקשרות עם עובד זר ובסופו של הליך, כשהאישור ניתן הגוף האחרון שמטפל במשפחה הוא משרד ההשמה וסוכנות העובדים שעוזרת לכם למצוא עובד זר שמתאים לכם. יש מקרים שמשרד כזה יכול גם לעזור לכם לטפל בשלב איסוף המסמכים והאישורים ולייעץ לכם למי לפנות.