הקמת גינה
כשאנו באים לחקור את נושא הקמת גינה ומהמשמעויות הנגזרות מכך, עלינו להבחין למעשה בין מספר סוגי גינות.
הסוג הראשון של גינות היא הגינה הציבורית. הכוונה כאן לגינה ציבורית במתחמי ערים גדולות ומושבים, שבדרך כלל נמצאת תחת פיקוח תפעול ובקרה של רשות מקומית. גינה שכזו מתאפיינת בדרך כלל בהתפרשות על פני שטח גדול ביותר. להקמת גינה שכזו ישנן משמעויות נרחבות בתחום הטיפול ההשקיה ועלות התחזוקה בעיקר בשל גודלה המיועד.
הסוג שהשני של גינות, שלצורך הדיון נכנה אותן כאן הגינות המשותפות, הן גינות שיש להקים בדרך כלל בתחום של מפעל, מוסד או בית משותף עם מספר קומות. גינה שכזו מאפיינת בדרך כלל בשטח התפרשות בינוני והקמתה ותחזוקתה הן בסדר גודל אחד פחות מאשר גינה ציבורית של רשות מקומית למשל.
עוד בכתבה:
-
הגינה הציבורית
-
הגינה המשותפת
-
הגינה הפרטית
הסוג השלישי של גינות, הן גינות שיש להקים עבור המגזר הפרטי שאת מרביתן מקים
הגנן הפרטי, כשהדוגמה המרכזית לגינה שכזו היא גינה שיש להקים עבור בית פרטי כדוגמת וילה או קוטג'.
כפי שראינו עד עתה הפרמטר המרכזי המבדיל בין סוגי הגינות הוא למעשה הגודל של שטח הגינה שיש להקים. הפרמטר השני, הנובע גם מגודל הגינה הנדרשת להקמה הוא הגוף או הגורם האחראי על הקמת הגינה ותחזוקתה.
הגינה הציבורית
הקמת גינה הציבורית כאמור נתונה בדרך כלל לאחריות רשות מקומית. הגוף האחראי ברשות המקומית הוא בדרך כלל האגף לשיפור פני העיר שבה קיימת מחלקת הגינות והגינון. תכנון הגינה, שטחה ומיקומה מתבצעים בשיתוף עם מחלקת הנדסת העיר הקובעת היכן וכיצד ניתן להקים גינה ציבורית לפי תנאי השטח, אזורי המגורים ומיקום בתים ובניינים.
הגינה המשותפת
הקמת הגינה המשותפת נתונה בדרך כלל לאחריות הגוף האחראי על האזור המשותף, המפעל או המוסד. בבית משותף זהו בדרך כלל וועד הבית. שטח הגינה ידוע מראש כחלק ממתווה האזורי בה מצוי הבניין, ונקבע עוד בזמן תכנון הבניין והקמתו. במפעל או מוסד, אחריות הנהלת המפעל או המוסד להקמת הגינה בהתאם לשטח שניתן לגינה מטעם הרשות המקומית לטובת המפעל או המוסד. הגוף האחראי על תחזוקת המפעל או המוסד יהיה בדרך כלל הגוף האחראי על הקמת הגינה ותכנונה מול הרשות המקומית.
הגינה הפרטית
הקמת גינה פרטית היא למעשה הפשוטה יותר. הקמת הגינה ותכנונה מתבצע בדרך כלל על ידי בעלי הבית הפרטי בייעוץ והכוונה של גורם מקצועי בלתי תלוי. גם כאן אמנם שטח הגינה נקבע בזמן תכנון הבית ופיתוחו מול הרשות המקומית, אך ברגע שנקבע מתווה שטח הגינה, יכול בעל הבית הפרטי לתכנן ולהקים את גינתו כאוות נפשו ובלבד שלא יחרוג מהשטח המוקצה לכך על ידי הרשות המקומית.
לאחר הקמת הגינות, כל אחת בסוגה, יש לקחת בחשבון את הפן של התחזוקה הכולל השקיה, גינון ותחזוקה, וכמובן עלויות התפעול הכרוכות בפעילויות אלו.