עסקים הולכים יחד עם מספרים וחישובים. סיבה מרכזית לכך שבעסק שלכם נחוץ לבצע חישובים עסקיים זה להכיר את ביצועי העסק. חישובים עוזרים להבין מתי העסק רווחי על פי התוכנית או שצריך לשנות משהו בהתנהלות לצורך שיפור ביצועים. חישובים אחרים נועדו לטובת התקזזות מול רשויות המס, לצורך מתן הנחות ללקוחות מיוחדים ועוד.
חישובי מע"מ
כל עסק שאיננו עוסק פטור, מחויב לגבות מהלקוחות מע"מ. בכל חשבונית מס או מסמך עסקי צריך לפרט איזה סכום הינו המחיר נטו ומהו המע"מ. לצורך חישובים מסוג זה ניתן להיעזר במחשבון מקוון
שנקרא מחשבון מע"מ. אבל מעבר לחישוב שמבוצע עבור פריט בודד או שורה של פריטים, יש צורך מעת לעת לחשב משהו נוסף. החישוב לוקח את כל הכנסות המע"מ מלקוחות ומפחית ממנו את המע"מ שהעסק הוציא עבור רכישות עסקיות. התוצאה היא הסכום החודשי או הדו חודשי, שצריך לשלם למע"מ.
חישוב נקודת איזון
במיוחד עבור עסקים בתחילת הדרך, חשוב להכיר את הצורך לבצע תחשיב שנקרא נקודת האיזון. נקודת האיזון היא הנקודה שבה ההוצאות העסקיות שוות להכנסות. זה הגיוני לגמרי שעסק חדש לא יוכל להגיע לרווחיות בין לילה. זה לוקח זמן. יחד עם זאת צריך לחשב ולבדוק מתי מגיעים לנקודת שבה מתחילים להרוויח. לאחר מכן, כדאי לחשב ולבדוק מדי פעם את מגמת השיפור.
חישוב רווחיות עסקית מפעילויות שונות
עסק שיש לו כמה פעילויות עסקיות שונות, צריך מפעם לפעם לבדוק רווחיות מתחומים שונים. מדוע זה חשוב: בשל שינויים עסקיים, תחרות עסקית או שינוי בטעמי צרכנים, תחום פעילות שהיה רווחי בעבר עשוי להפוך לפחות רווחי. במידה ומזהים תחומים שהפכו לבלתי רווחיים ולא כדאיים ניתן לעשות שני דברים. אפשרות אחת היא לנסות להציל את התחום הזה על ידי התנהלות אחרת. אפשרות שנייה היא להגדיל את נפח הפעילות הרווחית ואף לחפש תחומי פעילות חדשים.
חישוב ההכנסות תקופתי
מעת לעת חשוב לבדוק את חישוב ההכנסות הכולל של העסק, כדי לקבל תמונת מצב שנתית. יש לכך כמה סיבות. למשל, בצורה כזאת אפשר לגלות מתי ישנן תקופות פחות רווחיות ואילו תקופות יותר רווחיות. כך אפשר לתזמן קמפיינים עסקיים ושיווקיים. כמו כן, בצורה כזאת ניתן לבצע צעדים נדרשים נוספים. למשל, עסק שרמות ההכנסה שלו עולות, עשוי להצטרך לעבור מהגדרה של עוסק פטור לעוסק מורשה. כשההכנסות עולות בצורה יפה, עסק עשויי להרוויח מרישום בתוך חברה בע"מ.
חישובים לצרכי מיסוי והטבות
חישובים שונים נדרשים לצרכי מיסוי שנתי. כך לדוגמא חישוב רווחיות תקופתי, על מנת לדעת מהו שיעור מס ההכנסה הרלוונטי לפעילות העסקית הנוכחית. על פי היקף ההכנסה נקבע שיעור מס הכנסה באחוזים. אגב, על פי גובה הכנסה, ניתן לחשב מהן ההפקדות הפנסיוניות או הפקדות לקרנות השתלמות, שבגינן בעל העסק יקבל הטבות מס מכסימליות.